SAKRALNA BAŠTINA

Prirodna ljepota rijeke Krke oduvijek je privlačila čovjeka na njene obale. Boja vode, surovost i pitomost obala, bogatstvo i siromaštvo raslinja, sivilo i blještavilo atmosfere, kamen i zemlja kontrasti su koji razgaljuju i oplemenjuju dušu.

Čudesna Krka, probijajući svoj put od izvora prema ušću, oblikovala je kaskade, a, šireći se na mjestima koja nisu omeđena stijenjem, stvorila je jezerca. Ujezereni dijelovi njena toka mjesto su mira i tišine, kao stvoreni za duhovnu povezanost čovjeka i Boga. Zato ne čudi da su franjevci na otočiću Visovcu, smještenom usred Visovačkog jezera, podigli samostan Majke od Milosti i crkvu Gospe Visovačke. Samostan, crkva, otok Visovac i Visovačko jezero prirodna su, kulturna, povijesna i duhovna cjelina. Na još jednom pitomom proširenju Krke, zvanom Carigradska draga, nalazi se jedno od najvažnijih duhovnih središta pravoslavne Dalmatinske eparhije, manastir sv. Arhanđela.

Otočić Visovac smješten je na Visovačkom jezeru. Od 1445. godine na njemu se nalazi franjevački samostan Majke od Milosti i Crkva Gospe Visovačke, koji s prekrasnim krajolikom čine jedinstvenu ambijentalnu cjelinu.

Otok Visovac spada u najvažnije prirodne i kulturne vrijednosti Republike Hrvatske. Na njemu se od 1445. godine nalazi franjevački samostan Majke od Milosti i crkva Gospe Visovačke  koji  s prekrasnim krajolikom Visovačkog jezera čine jedinstvenu ambijentalnu cjelinu.

Tijekom burne povijesti Visovac je bio i ostao otokom mira i molitve, a franjevački samostan tvrđavom duhovnosti i vjere, ali i jednim od ključnih temeljnih kamena opstojnosti Hrvata i očuvanja hrvatskog nacionalnog identiteta.  Samostan posjeduje značajnu arheološku zbirku, zbirku povijesnog crkvenog ruha i posuđa te bogatu knjižnicu s više vrijednih  knjiga i inkunabula.

Središte štovanja Majke Božje na Visovcu je Gospina slika koju su franjevci, prema predaji, donijeli sa sobom kada su pred turskom najezdom napustili Bosnu i pronašli novo utočište na Visovcu. Zbog stoljetnog štovanja Majke Božje i sam otok Visovac nazivaju Gospinim otokom.

 

Smješten je na pitomom proširenju rijeke Krke zvanom Carigradska draga. Podignut je na temeljima starijeg, eremitskog samostana, a u pisanim se dokumentima prvi put spominje 1402. godine kao zadužbina Jelene Šubić.

Manastir sv. Arhanđela smješten je u Carigradskoj dragi, na samoj sredini kanjona rijeke Krke, a po njemu je ovaj dio dobio ime Aranđelovac.

Podignut je na temeljima starog, eremitskog samostana  i jedno je od najvažnijih duhovnih središta pravoslavne Dalmatinske eparhije koja ima sjedište u Šibeniku.

Uz njega se nalazi crkva koja ima oblik bizantske građevine s kupolom. Zvonik je sagrađen u romaničkom stilu. Ispod crkve nalaze se starorimske katakombe, koje su otvorene za posjetitelje. Manastir posjeduje veliku i bogatu knjižnicu s mnogo povijesnih rukopisa, inkunabula i rijetkih knjiga.