Edukacija pružanja pomoći unesrećenom i edukacija spašavanja na vodama

U okviru projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke (KK 06.1.2.01.0003), sufinanciranog u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., djelatnici Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ pristupili su tečaju za spašavanje iz divljih voda od 25.– 29. svibnja 2020.

Tečaj se održao na rijeci Krki, na lokaciji Roški slap, prema metodi Rescue 3 SRT, po standardima agencije International Rescue 3. Deset polaznika Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ uspješno je završilo tečaj za tehničara-spašavatelja na brzim vodama.

Tečaj su, u kontroliranim uvjetima, organizirali i proveli instruktori Hrvatske gorske službe spašavanja: Ivan Šafradin, Toni Poljak i Rene Tonkli, koji su prezentirali višegodišnje iskustvo u akcijama spašavanja na brzim vodama te pokazali visoku razinu znanja i sposobnosti.

Za vrijeme trajanja tečaja polaznici su, osim teorijskog dijela, imali priliku vježbati tehnike plivanja i prepoznavanja opasnosti na vodi kao što su sifoni, razne prirodne prepreke i cjedila.

Održana su teoretska predavanja o osnovnim principima spašavanja po temama: osobna oprema, grupna oprema, standardi, filozofija spašavanja, zone spašavanja, komunikacija, pravila spašavanja, hidrologija, užad i sistemi s užadima.

U praktičnom dijelu, u samoj vodi, vježbe su se sastojale od: “V”, “Y” i vektorskog povlačenja, plivanja preko prepreka na vodi, sistema za izvlačenje zaglavljenog plovila, sistema za izvlačenje zaglavljenih osoba, dijagonalnih prečnica i dr.

Za završnu vježbu i primjenu stečenog znanja, polaznici su uz instruktore izveli vježbu izvlačenja stabla, zaglavljenog na drvenom mostu na Roškom slapu.

Po završetku je proveden i intenzivni dvodnevni tečaj sa sveobuhvatnim pristupom znanju i vještinama zbrinjavanja ozlijeđenih osoba, namijenjen pružateljima prve pomoći. 

Program osnovnog tečaja ITLS – International Trauma Life Support (ITLS je neprofitna globalna organizacija posvećena prevenciji smrti i nastanka invalidnosti uslijed traume. Svoje ciljeve ostvaruju  edukacijom osoba uključenih u hitno zbrinjavanje ozljeđenika.)

Video kratkog prikaza cijele edukacije možete pogledati ovdje

Pogledajte i ostale objave