Edukacija u upravljanju zaštićenim područjima prirode u USA

U sklopu ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Nepoznata Krka – skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke“ (KK 06.1.2.01.0003) u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ pristupila je realizaciji projekta Edukacija u upravljanju zaštićenim područjima prirode u USA.

Šest djelatnika Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ uspješno je završilo program edukacije o upravljanju zaštićenim područjima i razvoju održivog turizma certificiranog programa u Centru za upravljanje zaštićenim područjima (The Center for Protected Area Management) na Sveučilištu Colorado (Colorado State University), u Sjedinjenim Američkim Državama, u sklopu projekta „Nepoznata Krka“, što ga je Europska unija sufinancirala iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Program je trajao dvanaest dana, nakon čega su polaznici dobili certifikat o njegovu pohađanju. Osim predavanja renomiranih stručnjaka, uključio je i posjete nacionalnim parkovima i ostalim zaštićenim područjima u Coloradu, Wyomingu i South Dakoti, u kojima su polaznici programa mogli razmijeniti svoja iskustva s njihovim djelatnicima.

Mobilni seminar o planiranju i upravljanju turizmom u zaštićenim područjima, na engleskom jeziku, bio je intenzivan za djelatnike koji sudjeluju u planiranju, upravljanju, zaštiti, turizmu i rekreaciji na otvorenom. Na seminaru se govorilo o tomu kako turizam u zaštićenim područjima može pomoći u stvaranju javne potpore za očuvanje prirode, doprinijeti javnom zdravlju i upravljanju zaštićenim područjima i osigurati ekonomske koristi lokalnim zajednicama i nacionalnim gospodarstvima.

Seminar je počeo u kampusu Državnog sveučilišta Colorado (CSU), u Fort Collinsu, udaljenog sat vožnje od Denvera, glavnog grada Colorada, u podnožju veličanstvenog Stjenjaka (Rocky Mountains). Veći dio seminara održan je na terenu, u zaštićenim područjima, koja nude širok raspon turističkih programa. Tim parkovima i rezervatima, koji uključuju mnoge tipove staništa i brojne kulturne resurse, upravljaju federalne, državne i lokalne vlasti, te nevladine organizacije i privatni zemljoposjednici.

Posebno bismo istaknuli edukativni posjet naših djelatnika volonterskom centru Volonteers for Outdoor Colorado u Denveru, nacionalnim parkovima Rocky Mountain, Wind Cave i Badlands, nacionalnim spomenicima Jewel Cave i Mount Rushmore, državnom parku Custer State Park i nekolicini nacionalnih šuma, spomenika i skloništa za divlje životinje, kao i posjete ranču (agroturizam) i raznim lokalnim i regionalnim turističkim atrakcijama. Posjeti tim zaštićenim područjima, različitih kategorija upravljanja i vrste i razine turističkih aktivnosti, omogućili su našim djelatnicima da se upoznaju s brojnim pristupima planiranju i upravljanju turizmom u zaštićenim područjima i susjednim zajednicama.

Uz naše djelatnike, edukaciju su završili i kolege iz drugih zaštićenih područja: Javne ustanove „Nacionalni park Mljet“, Javne ustanove „Park prirode Telašćica“ i Javne ustanove Priroda Šibensko kninske županije.

Pogledajte i ostale objave