Državna geodetska uprava u NP „Krka“ predstavila projekt evidentiranja posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima

Državna geodetska uprava je održala javnu tribinu u Laškovici u NP „Krka“, na kojoj je okupljenima predstavljen projekt „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima“. Projekt skraćenog naziva EPPR obuhvaća 8 nacionalnih parkova i 10 parkova prirode unutar kojih su i 2 stroga rezervata.

 

Za većinu zaštićenih područja se ne zna točno koje katastarske čestice se nalaze unutar njihovih granica i one ne postoje u službenim registrima. Zbog neutvrđenih vanjskih granica zaštićenih područja tijela koja njima upravljaju često nailaze na poteškoće tijekom sprečavanja radnji koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode. EPPR će stvoriti preduvjete za evidentiranje i provedbu prava prvokupa u službenim registrima u svim zaštićenim područjima koja su i dio ekološke mreže Natura 2000 iz kategorije NP. Ujedno će doprinijeti jačanju svijesti javnosti omogućavanjem uvida u ažurne, točne i transparentne informacije o statusima i pravima u zaštićenim područjima.

 

Državna geodetska uprava je nositelj projekta koji nosi naziv Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima. Na projektu od samog početka sudjeluje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, te javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima. EPPR će utvrditi jasne granice pojedinih zaštićenih područja, omogućiti njihovu vidljivost i transparentnost, a sve u svrhu učinkovitijeg upravljanja zaštićenim područjima. Državna geodetska uprava i angažirani gospodarski subjekti iz geodetske operative predano rade na ostvarenju zadanih ciljeva projekta, kao i na nizu ostalih projekata kojima je cilj digitalizacija i jednostavniji pristup geoprostornim i katastarskim podacima iz nadležnosti Državne geodetske uprave“, izjavio je viši savjetnik specijalist u uredu glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave, Marinko Bosiljevac.

 

Projekt EPPR-a neće ograničavati prava vlasnika na zaštićenim područjima. Sve zakonske odredbe već se primjenjuju prema Zakonu o zaštiti prirode.

Svaki dan svjedočimo ljepotama koje nam pruža rijeka Krka i svaki dan smo iznova zadivljeni ovim prirodnim fenomenom. Sedam slapova, neki ih nazivaju sedam veličanstvenih, dio su područja koje je prirodni spomenik najviše kategorije. Krka obiluje endemskim vrstama u biljnom i životinjskom svijetu, a ponosni smo i na iznimnu kulturnu i povijesnu baštinu ovog područja. Utvrđivanjem vanjskih granica Parka prirode na katastarskom planu znat ćemo točne granice za dodatnu zaštitu prirode, ali ćemo također znati i više cijeniti sva prirodna i gospodarska bogatstva koja se nalaze unutar tih granica“, izjavila je stručna voditeljica u NP „Krka“, Gordana Goreta.

 

Javna tribina u NP „Krka“ je ujedno i početak javnog uvida koji će trajati mjesec dana, odnosno do 7. srpnja. Svi zainteresirani u tom periodu mogu provjeriti je li njihova čestica unutar granica zaštićenog područja.

 

Kada je riječ o privatnim vlasnicima i njihovim pravima i obvezama unutar zaštićenih područja treba naglasiti pravne elemente koji mogu biti od velike koristi svima koji posjeduju nekretnine na tom području. Pravo prvokupa, izvlaštenje, pravo na naknadu štete su detaljno pojašnjeni na javnoj tribini, a dostupni su i na mrežnim stranicama projekta“, izjavio je voditelj projekta EPPR-a, Mladen Pandža.

 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu 31.173.724,75 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.674.970,00 kn. Projekt EPPR je započeo 1. veljače 2019., a rok za završetak je 31. prosinca 2022.

 

Više informacija na sljedećima stranicama:

eppr.dgu.hr 

https://katastar.hr/

https://geoportal.dgu.hr/

https://bioportal.hr/

https://geoportal.nipp.hr/

Pogledajte i ostale objave