Meteorološke prilike u NP „Krka“ od sada su dostupne u realnom vremenu

Ako planirate posjet Parku i ako vas zanima trenutna vremenska situacija, pratite pokazatelje vremenskih pojava putem novih meteoroloških postaja i sami kreirajte itinerar obilaska

Motrenje i prognoziranje vremena čovjekova je glavna preokupacija oduvijek. Prije izlaska iz kuće baci se pogled vani. Većina razgovora započinje ili završava temom vremena. Na temelju vremenske prognoze čovjek planira svoje aktivnosti. Od sada, gdje god se nalazili, i vi možete kvalitetnije planirati svoj posjet Nacionalnom parku „Krka“ zahvaljujući meteorološkim mjerenjima dostupnim u realnom vremenu.

Automatske meteorološke postaje postavljene su na Skradinskom buku i u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima. Podaci s tih postaja, opremljenih senzorima za mjerenje temperature, vlažnosti i tlaka zraka, smjera i brzine vjetra, količine oborina, solarnog zračenja i UV indeksa, obogaćuju meteorološku bazu podataka. K tomu se u realnom vremenu prenose sabirnom središtu preko komunikacijske jedinice sa solarnim sustavom.

Ovakve suvremene i profesionalne meteorološke postaje omogućuju nam uvid u trenutne vremenske prilike u Parku. Informacije koje one prikupljaju pohranjuju se u baze podataka, iz kojih će se promjene vremena moći pratiti na mjesečnoj i godišnjoj razini. Podaci dobiveni s njih moći će se uspoređivati s prosječnim vrijednostima, odnosno moći će se utvrditi odstupanja uzrokovana klimatskim promjenama“, kazala je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i dodala: „Pomoću ovog alata dobit će se bolji prikaz vremenskih pojava na mikrolokacijama, što je izuzetno značajno i za lokalno stanovništvo koje se bavi poljoprivredom ili stočarstvom, stoga vjerujemo da će kvalitetnije praćenje vremena i klime na ovom području doprinijeti učinkovitijem upravljanju resursima.“

Sve veća potreba za meteorološkim podacima u realnom vremenu dovela je do modernizacije mjerenja uvođenjem automatskog mjerenja meteoroloških pojava. Automatski meteorološki mjerni sustavi objedinjuju potrebu za kontinuiranim zapisom podataka o osnovnim meteorološkim elementima i njihovim prijenosom u bazu podataka. Mjerenja i opažanja i prikupljanje i obrada meteoroloških podataka obavljaju se prema strogo definiranim pravilima koja osiguravaju njihovu podudarnost prema mjestu i vremenu. Podatci dobiveni na dvjema automatskim mjernim postajama u Nacionalnom parku „Krka“ doprinijet će preciznijem mjerenju vremenskih pojava ne samo na pojedinim mikrolokacijama na njegovu području, već i u širim zonama, odnosno na širem geografskom prostoru.

Pogledajte i ostale objave