Uspješno je odrađen volonterski program „Arheološki suradnik“

Uspješno je odrađen volonterski program „Arheološki suradnik“

Od 4. do 13. srpnja 2022. provedeno je arheološko iskopavanje na području rimskog vojnog logora Klanac iznad Roškog slapa. Logor je prethodno dokumentiran istraživanjem ALS-om (Airbone Laser Scanning). Uz voditelja Joška Zaninovića, restauratora Frederika Levardu i koordinatoricu volontera Doris Banić u volonterskom programu sudjelovalo je sedamnaest volontera.

Analizom dobivenih podataka identificirani su položaji na kojima je ispod vegetacijskog pokrova prepoznata arheološka topografija, koja se mogla interpretirati kao ostatci rimskih vojnih logora i ostale vojne infrastrukture. Na temelju dobivenih rezultata odabrana su najprikladnija područja za sljedeću fazu istraživanja, odnosno geofizička istraživanja (magnetometar), a na temelju rezultata geofizičkih istraživanja odabrane su lokacije za arheološka istraživanja.

Arheološka istraživanja potvrdila su postojanje rimskog vojnog logora na lokalitetu. Logor je potvrđen dokumentiranim segmentom bedema i ulaza. Bedem je podignut u tehnici suhozida i vjerojatno je bio dodatno utvrđen palisadom. Na nekoliko je mjesta prekinut i polukružno uvučen, čime je oblikovan karakterističan ulaz (clavicula). Arheološkim iskopavanjem na području jednog od ulaza dokumentirani su arheološki nalazi koji također potvrđuju da je riječ o rimskom vojnom logoru. Riječ je o fibuli načinjenoj od bakrene slitine, petici koplja načinjenoj od željeza i željeznim zakovicama za vojničke sandale (caligae). Nalazi se na temelju analogija mogu datirati u 2. polovicu 1. st. pr. Krista, pa preliminarno u isto razdoblje treba datirati i cijeli rimski vojni logor.

Pogledajte i ostale objave