Nacionalnom parku „Krka“ nagrada za najistaknutijeg organizatora volontiranja

Nacionalnom parku „Krka“ nagrada za najistaknutijeg organizatora volontiranja

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ osvojila je nagradu za najistaknutijeg organizatora volontiranja u kategoriji pravne osobe na svečanoj dodjeli nagrada najistaknutijem volonteru/ki i organizatoru volontiranja u Šibensko-kninskoj županiji u 2022. godini koju je organizirala Udruga mladih „Mladi u EU“ u suradnji sa Savjetom mladih Grada Šibenika i Savjetom mladih Šibensko-kninske županije. Uz JU „NP Krka“, u kategoriji pravnih osoba bila je nominirana i Udruga Aurora iz Šibenika, Udruga Šibenski potrošač te Razvojni europski centar inicijativa.

Šezdeset i šest volontera prošlo je ove godine kroz volonterske programe u Nacionalnom parku „Krka“. Dugogodišnje zanimanje za tom vrstom aktivnosti rezultiralo je uređenjem volonterskog centra sa smještajnim kapacitetima u sklopu Eko kampusa „Krka“ u Puljanima. Pojedinci su se mogli uključiti u aktivnosti u zaštićenom području kroz četiri volonterska programa: istraživač tržišta, čistač obale Krke, arheološki suradnik i edukativno-kreativni asistent. Program volontiranja iskorak je u valorizaciji Eko kampusa „Krka“ u Puljanima, u kojemu je Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ razvila značajan edukativno-prihvatni kompleks, koji će olakšati razvoj volonterske djelatnosti na području Parka.

Volonterski centar Titius suvremeni je polivalentni objekt s potpuno opremljenim laboratorijem za prirodoslovce i arheologe i smještajnim kapacitetom hostelskog tipa za trideset i osam osoba. U prizemlju se nalazi laboratorij, na prvom katu dnevni boravak sa standardnim sobama i sobama za osobe s invaliditetom, a na drugom katu sobe s kupaonicom. U sklopu volonterskog centra uređeni su blagovaonica i Internet kafe.

Tu su protekle godine bili smješteni studenti koji su sudjelovali u volonterskim programima: studenti s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta i Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, studenti s Filozofskog fakulteta i studentice Učiteljskog studija Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, kojima su se priključile i studentice s Odsjeka ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja i Odsjeka sociologije,  te studenti Veleučilišta u Šibeniku. Volonterski programi izravno su vezani za studijske programe volontera, te na taj način s jedne strane unaprjeđuju njihovo znanje, a s druge pridonose provođenju nekih od djelatnosti zaštićenog područja. Volonteri su imali priliku upoznati lokalnu sredinu i kulturnopovijesne lokalitete Nacionalnog parka „Krka“. Suradnja Nacionalnog parka i volontera doprinosi boljem poznavanju i razumijevanju zaštićenog područja, znanstvenom i edukativnom napretku i očuvanju okoliša.

Pogledajte i ostale objave