Program volonterstva u 2023.g.

Zašto volontirati u Nacionalnom parku „Krka“?

Kroz program volontiranja u Nacionalnom parku „Krka“ potiče se razvoj temeljnih vrijednosti kao što su zaštita prirode i okoliša, solidarnost, tolerancija i zajedništvo, a ujedno se uživa u prirodnim ljepotama i međusobnom druženju.

Volonterski programi koje organizira Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ provode se u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima, modernom interpretacijsko-edukacijskom i volonterskom središtu. Volonteri nove vještine i znanja stječu kroz razne aktivnosti, sustavnu edukaciju i rad sa stručnim službama Parka.

Volontiranje može biti organizirano kao jednodnevna aktivnost, a može trajati i do deset dana.

Dok se odvija volonterski program volonterima su u Eko kampusu Krka osigurani smještaj u hostelu, hrana i prijevoz, a u slobodno vrijeme zabavni programi: društvene igre, natjecanja, team building.

Nakon završenog programa volonteri dobivaju potvrdu o volontiranju u kojoj su navedene sve aktivnosti i edukacija koju su prošli za vrijeme boravka. Ako smo vas zainteresirali za volontiranje, kliknite na prijavnicu: 

PRIJAVNICA ZA VOLONTIRANJE

Prvi volonterski program koji će se u 2023. održati u Nacionalnom parku „Krka“ jest Krkin čuvar staništa u sklopu projekta LIFE CONTRA Ailanthus, u kojemu je JU „NP Krka“ partner, a financiran je kroz Program LIFE.

Cilj volonterskog programa „Čuvar staništa autohtonih vrsta“ je uklanjanje pajasena, invazivne vrste koja prijeti autohtonim vrstama na području NP „Krka“, i osvještavanje lokalnog stanovništva s ciljem mijenjanja njegova ponašanja i odnosa prema prirodi.

Kako bi se očuvala staništa i autohtone biljne vrste i spriječilo širenje pajasena, invazivne strane vrste, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ kao partner sudjeluje u projektu uspostavljanja kontrole nad njegovim stablom. Za suzbijanje pajasena u NP „Krka“ odabrano je osam lokaliteta. U sklopu projekta angažirane su četiri grupe vanjskih stručnjaka za obavljanje posla izrade alternativnog protokola uklanjanja invazivne vrste pajasena (Ailanthus altissima). U sklopu terenskih aktivnosti, stručnjaci će prikupiti i analizirati podatke i procijeniti utjecaj projekta na različita staništa, oprašivače i bioraznolikost tla, a ove godine pridružit će im se i volonteri.

Volonterski program traje deset dana u periodu od 1. do 10. rujna 2023. Volonterske aktivnosti obavljat će se na odabranim plohama u NP „Krka“  i gradu Skradinu, na kojima su prethodno uklanjana velika stabla pajasena. Smještaj je osiguran u volonterskom centru u Eko kampusu „Krka“ u Puljanima.

Ako volite boraviti u prirodi te želite upoznati prirodne vrijednosti i kulturnopovijesne znamenitosti na području NP „Krka“, steći nove spoznaje o sustavu zaštite prirode i pomoći u očuvanju bioraznolikosti Parka, prijavite se za volontiranje u NP „Krka“ i postanite Krkin čuvar staništa.

PRIJAVNICA ZA VOLONTIRANJE